În Sărbătoarea Sfintei Familii de la Nazaret, în comunitatea noastră s-a celebrat Sărbătoarea familiilor. A fost prilej de bucurie pentru întreaga comunitate, dar mai ales pentru 11 familii care au ales să-și reînnoiască în fața altarului jurământul din ziua căsătoriei. Au fost sărbătorite familii cu 5 până la 50 de ani de căsătorie.
Sfânta Liturghie a fost celebrată de părintele paroh, Mihai Mărtinaș, alături de care s-a aflat Părintele diacon Robert Petrișor, care a ținut și cuvântul de învățătură.
După predică a urmat momentul în care soții sărbătoriți și-au reînnoit făgăduințele și au primit binecuvântarea specială pentru această ocazie.
La sfârșitul celebrării, fiecare familie sărbătorită a fost felicitată și a primit o amintire. Sărbătoriții i-au mulțumim lui Dumnezeu pentru această frumoasă sărbătoare și pentru momentele de har pe care le-au (re)trăit!
Sfânta Liturghie a fost urmată de o agapă, în casa parohială.
În Seara de Ajun, după ce corul parohiei ne-a ajutat, prin Concertul de colinde, să intrăm și mai mult în atmosfera Sărbătorilor, am participat cu bucurie la Sfânta Liturghie solemnă de Crăciun. La Omilie ni s-a amintit că, de fapt, Crăciunul este ziua de naștere a lui Dumnezeu pe pământ, ziua de naștere a incredibilei iubiri a lui Dumnezeu și am fost îndemnați să ne bucurăm de pace, de lumină, de căldură în suflete și să învățăm să culegem din fiecare Crăciun sfințenie, bunătate, bucurie, înțelepciune, pe care să le împărțim tuturor persoanelor din jurul nostru!
Pe 25 decembrie, după Sfânta Liturghie de la ora 9, copiii și tinerii au prezentat o scenetă despre Nașterea Domnului, iar apoi l-au primit pe Moș Crăciun.
Bucuria continuă! Chiar dacă ziua de Crăciun s-a încheiat, Pruncul Isus rămâne în inimile noastre, „ieslea” pe care i-am pregătit-o pentru Sărbătoarea Nașterii Sale.
În viața fiecărei comunități există evenimente care fac ca membrii acesteia, mai mult decât în mod obișnuit, să simtă că fac parte dintr-o mare „familie de familii”. Pentru comunitatea noastră parohială, un astfel de eveniment a fost pe 8 decembrie, în Solemnitatea Neprihănitei Zămisliri, când Robert Petrișor, seminarist din parohia noastră, a fost hirotonit diacon.
Întreaga comunitate l-a susținut cu rugăciunea, iar un grup de 40 de persoane a fost alături de el, la Iași. Am participat la Sfânta Liturghie în cadrul căreia Robert a fost consacrat diacon și a rostit DA-ul său, exprimându-și dorința de a-l sluji pe Cristos pe calea Sfintei Preoții.
Dorind ca parohia noastră să devină tot mai mult o familie de familii, la sfârșitul acestei săptămâni a avut loc o nouă ieșire la Mănăstirea Părinților Carmelitani Desculți, de la Ciofliceni (Snagov).
Participarea la cateheza despre Crez și la cea despre Sfântul Rozariu, Sfânta Liturghie, rugăciunea în comun, Adorația euharistică, momentele de împărtășire din pauze - toate acestea ne-au ajutat să facem încă un pas în drumul nostru de credință și au sporit comuniunea și comunicarea între noi.
Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru tot ce ne-a oferit în aceste zile: pentru vremea nu tocmai prietenoasă și pentru ploaia de la început, pentru cerul senin și pentru mângâierea soarelui timid de octombrie de care ne-am bucurat în a doua parte a șederii noastre la Snavog, pentru ospitalitatea Fraților Carmelitani, pentru toate clipele petrecute împreună.
Sperăm ca la următoarea ieșire, la Snagov, Familia noastră de familii să fie prezentă în număr tot mai mare!
Pe 15 august, parohia noastră a fost din nou în sărbătoare, celebrând hramul comunității. La Sfânta Liturghie solemnă de hram, în jurul altarului s-au aflat mai mulți preoți: Pr. Eugen Bortoș, Paroh la Parohia Sancta Maria Gratiarum (Bărăția); Pr. Marius Taloș, Superiorul iezuiților din România, care a fost și predicator; Pr. Pavel Butnariu, Paroh la Parohia Sfinții Petru și Paul (Băneasa); Pr. Fabian Măriuț, Paroh la Parohia Sf. Fecioară Sfânta Regină (Cioplea); Pr. Eusebiu Pișta, Paroh la Parohia Sf. Iosif Muncitorul (Buftea); Pr. Quesada Javier, din Prelatura Opus Dei; Pr. Stefano Conotter, carmelitan desculț de la mănăstirea Regina Carmelului, din Ciofliceni (Snagov); Pr. Maximilian Lucaci, care de la 1 septembrie va face o experiență pastorală la Milano; Pr. Andrei Dumitrescu, vicar la Parohia Sf. Fecioară Maria Regina Sf. Rozariu (Popești-Leordeni); Pr. Gheorghiță Daniel Benchea, vicar la Parohia Sf. Tereza; Pr. Valeriu Acatrinei, de la 1 august vicar în comunitatea noastră; Pr. Mihai Mărtinaș, Parohul Comunității.
Astăzi, în comunitatea noastră a avut loc predarea ștafetei: Sfânta Liturghie de la ora 11 a fost concelebrată de părintele paroh, Mihai Mărtinaș, de părintele Sebastian Lucaciu, care timp de doi ani a fost vicar în parohia noastră, și de părintele Valeriu Acatrinei, preot hirotonit pe 19 iunie în Catedrala Sfântul Iosif, care de la 1 august 2016 a primit numirea de vicar în parohia noastră.
Părintele paroh i-a mulțumit pr. Sebastian pentru activitatea sa; acesta, de la 1 august își va începe slujirea în Parohia „Toți Sfinții”, din Craiova. Părintelui Valeriu i-a spus „Bun venit!” în comunitatea noastră, urându-i succes pe drumul Sfintei Preoții.
Sâmbătă, 25 iunie, cu bucurie și entuziasm, participanții la programul Vara împreună au pornit pe firul poveștii Prinț și cerșetor. Au urmat o cateheză plecând de la morala poveștii, jocuri, dansuri și cântece pline de entuziasmul copilăriei și de voie bună.
A doua zi, duminca, a început cu participarea la Sfânta Liturghie. Apoi, povestea a continuat! Cele patru echipe ale copiilor - Bufonii, Sfetnicii, Pajii și Gardienii - s-au întrecut la activitățile propuse de animatori, încercând să obțină punctaj cât mai bun. În rest, veselie, bucurie și multă, multă voie bună!
Duminică, 5 iunie, Parohia noastră a fost în sărbătoare: 34 de tineri au primit Taina Sfântului Mir în cadrul Sfintei Liturghii de la ora 11, prezidată de ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de București, care i-a avut alături la altar pe pr. Francisc Ungureanu, vicar episcopal pentru cler și vocații, pr. Marco Secchi, călugăr carmelitan, pr. Sebastian Lucaciu, vicar parohial, și pr. Mihai Mărtinaș, parohul comunității.
Pentru mai multe persoane din comunitatea noastră a fost un sfârșit de săptămână bogat în evenimente: au fost zile deosebite petrecute la Sanctuarul marian diecezan Regina Carmelului, de la Ciofliceni (Snagov), al Părinților Carmelitani Desculți, unde am încercat să ne cunoaștem mai bine și împreună să o lăudăm pe Sfânta Fecioară Maria, Regina lunii mai; apoi, sâmbătă, participarea la Marșul Tăcerii pentru Catedrala Sf. Iosif, iar duminică, unii dintre noi au participat la Procesiunea solemnă cu Preasfântul Sacrament pe străzile Capitalei.
Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru aceste zile binecuvântate!
Pe 13 mai, când Biserica amintește aparițiile Sfintei Fecioare Maria la Fatima, în parohia noastră am celebrat Ziua bolnavului. Momentul a fost marcat la ora 18.00, printr-o Sfântă Liturghie dedicată în mod deosebit persoanelor aflate în suferință și vârstnicilor din parohie.
La Predică, adresându-li-se celor bolnavi și vârstnicilor, părintele paroh i-a asigurat că ei nu sunt abandonați, că fac parte din marea familie, care este comunitatea, că sunt preţioşi în ochii lui Dumnezeu şi ai Bisericii, că suferinţele şi jertfele lor au o valoare deosebită şi aduc multe roade.
În contextul Anului Sfânt al Milostivirii, sâmbătă, 30 aprilie, comunitatea noastră parohială a mers în pelerinaj la Poarta Sfântă a Catedralei Sfântul Iosif.
La ora 10 ne-am întâlnit în fața Catedralei, unde ne-am rugat împreună Rugăciunea Papei Francisc pentru Jubileul Milostivirii și am cântat Psalmul 122 (121), „Bucuria sosirii la porțile Ierusalimului”, momente urmate de trecerea prin Poarta Sfântă. La ora 10.30 ne-am rugat Sfântul Rozariu și apoi am participat la Sfânta Liturghie.
În perioada 21-24 aprilie, PS Cornel Damian, Episcop auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de București, s-a aflat în vizită pastorală în comunitatea noastră.
În prima zi a vizitei, la ora 17, l-am întâmpinat în biserica noastră parohială pe PS Cornel Damian, care ne-a spus că Vizita pastorală nu este o inspecție, ci ocazie de întărire a comuniunii între Păstor și comunitate, comuniune ce se realizează prin rugăciunea în comun, prin participarea la Sfintele Sacramente și, mai ales, prin participarea la Sfânta Liturghie. Fiind joi, după Liturghia de seară, PS Cornel a participat alături de comunitatea noastră și la Ora de adorație euharistică.
Duminică, 17 aprilie, în duminica¬¬ a IV-a a Paştelui, numită și Duminica Bunului Păstor, s-a celebrat Ziua Mondială de Rugăciune pentru Vocaţii. În această zi, la Liturghia de la ora 11.00, ne-am rugat pentru preţuirea, cunoaşterea şi urmarea vocaţiei proprii, pentru vocații la Sfânta Preoție și la Viața consacrată. Ne-am rugat, de asemenea, pentru Păstorii noștri, ca să fie preoți buni și sfinți, pentru că, așa cum a amintit de atâtea ori și Papa Francisc, de sfințenia preotului depinde și sfințenia comunității, a Poporului lui Dumnezeu.
„Lăsați copiii să vină la mine și nu-i opriți, căci a unora ca aceștia este împărăția lui Dumnezeu” (Marcu 10,14).
Copiii care frecventează Ora de cateheză de sâmbăta, astăzi, ca în fiecare primă sâmbătă din lună, au participat la un moment de adorație euharistică.
Creştinilor, aduceţi Victimei Pascale jertfă de laudă!
Mielul a răscumpărat turma;
Cristos cel nevinovat i-a împăcat pe oamenii păcătoşi cu Tatăl ceresc.
Moartea şi viaţa s-au înfruntat în mod minunat:
Stăpânul vieţii a murit, dar acum e viu şi domneşte.
„Spune-ne, Marie Magdalena, ce-ai văzut pe cale?”
„Am văzut mormântul lui Cristos care trăieşte, am văzut mărirea celui înviat.
I-am văzut pe îngeri, martorii învierii lui, giulgiul şi veşmintele.
Cristos, speranţa mea, a înviat!
El va merge înaintea voastră în Galileea”.
Noi o ştim: Cristos Domnul a înviat cu adevărat din morţi.
Tu, rege biruitor al morţii, îndură-te de noi toţi! Aleluia!
Vinerea Sfântă: am participat la Pătimirea Domnului, celebrare alcătuită din: Liturgia cuvântului, Adorarea Sfintei Cruci și Împărtășirea credincioșilor.
În Joia Sfântă a fost celebrată Liturghia Cinei Domnului, când este amintită instituirea Sfintei Euharistii şi a Sfintei Preoții. A avut loc și ritul spălării picioarelor a 12 bărbați, în amintirea gestului pe care Isus l-a făcut față de ucenici la Cina cea de Taină, ca semn al iubirii sale smerite și nesfârșite.
După ce l-am invocat pe Duhul Sfânt și i-am încredințat lui Dumnezeu întreaga noastră comunitate: copiii nenăscuți, copiii mici, adolescenții, tinerii, familiile tinere, toate familiile din parohie și din lume, fiecare categorie cu problemele și neliniștile ei, am participat la Ora Sfântă și l-am adorat pe Isus în Preasfântul Sacrament. Apoi, l-am urmat pe Drumul Crucii cu speranța că-l vom urma și în Înviere. La prima meditație am fost îndemnați să privim la Cristos, care este Chipul milostivirii Tatălui, și să ne lăsăm cuceriți de privirea plină de milostivire a lui Isus ca să putem, la rândul nostru, să-i privim cu milostivire pe cei din jurul nostru.
- duminica și în sărbătorile de poruncă: la orele 8.00; 9.00; 11.00; 18.00
Sfântul Rozariu:
- în fiecare seară, la 17.25
- duminica, la orele 10.25 și 17.25
Adorație Euharistică:
- În fiecare dimineață, între 7-7.50, adorație în tăcere în fața Preasfântului Sacrament.
- joia, după Liturghia de seară, ne rugăm și facem adorație pentru ispășirea păcatelor și repararea ofenselor aduse Inimii lui Isus și Inimii Mariei. În fiecare săptămâna, așezăm în centrul rugăciunii o categorie de vârstă. Astfel, ne rugăm pentru copiii, tinerii, persoanele adulte, familiile, vârstnicii din Parohia noastră!
- în fiecare primă vinere din lună, după Liturghia de la 18.00
Catehezele:
- SÂMBĂTA: la ora 11.00, clasele I – IV și clasele V – VIII.