|
|
|
| Pe 31 martie, la ora 15, cu celebrarea Orei Sfinte, au început cele trei zile de Misiuni populare în parohia noastră.
A urmat, la ora 17.25, Calea Sfintei Cruci și apoi, Sfânta Liturghie.
Părintele predicator Iosif Antile a spus că va prezenta trei predici, care vor avea o tentă biblică și care își propun să ne ajute să înțelegem mai bine misterul crucii sau legătura dintre păcat și cruce. Cele trei meditații au fost reunite sub titlul DE LA PĂCAT LA MÂNTUIRE PRIN JERTFA CRUCII, iar în prima seară a fost dezvoltată tema MISTERUL RĂULUI ÎN LUME ȘI MISTERUL PĂCATULUI.
La altar, alături de părintele predicator, s-au aflat Pr. Paroh, Mihai Mărtinaș; Pr. Emil Moraru, prodecan al Facultății de Teologie Romano-Catolică; pr. Ioan Balint, preot pensionar. Spovezile au fost asigurate de Pr. Francisc Ungureanu, Vicar episcopal pentru cler şi vocaţii.
| În a doua zi de Misiuni populare, tema meditației a fost MISTERUL CONVERTIRII. Părintele predicator a propus câțiva pași concreți pentru o convertire autentică: o pătrundere în adâncul ființei noastre pentru a da un nume concret răului care există în noi; o evaluare sinceră și corectă a condiției noastre; o spovadă bună și autentică. O condiție exențială pentru a ne converti este și apropierea de cuvântul lui Dumnezeu, de Biblie.
Alături de părintele predicator, la altar s-au aflat Pr. paroh și Pr. Francisc Ungureanu, iar la scaunul de spovadă a fost Pr. Emil Moraru.
În contextul timpului sfânt al Postului Mare și al timpului de har care îl reprezintă pentru parohia noastră Misiunile populare, fiind Prima sâmbătă din lună, la sfârșitul Sfintei Liturghii, părintele paroh a reînnoit consacrarea comunității noastre către Inima Neprihănită a Mariei.
În cea de-a treia și ultima zi de Misiuni populare, părintele predicator ne-a propus ca meditație MISTERUL CRUCII: în fața abisului căderii umane, în fața nebuniei omului și a nebuniei păcatului, Dumnezeu a decis să opună nebunia Crucii. Adâncimea și prăpastia păcatului a rechemat acest abis al unui act al lui Dumnezeu, care a scandalizat în vechime și continuă să scandalizeze pe mulți și astăzi.
Pentru a arăta atitudinea omului față de cruce, părintele a folosit o imagine folosită de Efrem Sirul: „Pasărea zboară în vânt și își întinde aripile în formă de cruce. Dacă aripile rămân închise, refuzând să ia forma crucii, atunci aerul refuză păsării zborul”: nu poți să experimentezi zborul spre înălțimi, nu poți să experimentezi bucuria interioară, nu poți să te desprinzi de legăturile lumii acesteia și de poverile care te apasă dacă nu mărturisești crucea: crucea ta proprie și crucea Mântuitorului nostru Isus Cristos.
La celebrarea liturgică s-au aflat la altar, alături de părintele predicator, părintele paroh, Mihai Mărtinaș, și părintele vicar, Valeriu Acatrinei. La spovezi a fost părintele Francisc Ungureanu.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, părintele paroh i-a mulțumit părintelui Iosif Antile pentru că ne-a întărit în credință prin meditațiile pe care ni le-a propus; părintelui Ungureanu, pentru că a fost alături de comunitatea noastră pe durata celor trei zile de Misiuni; pr. Emil Moraru, pentru că a fost prezent în două din cele trei zile.
Celebrarea euharistică s-a încheiat cu binecuvântarea pentru obținerea Indulgenței plenare.
| |
|
|
copyright©PAROHIA ROMANO-CATOLICĂ ADORMIREA MAICII DOMNULUI,București
|