PAROHIA ROMANO - CATOLICĂ ADORMIREA MACII DOMNULUI BUCURESTI

Actualitate 2018

Actualitate 2017

Actualitate 2016

Actualitate 2015

Actualitate 2014


Solemnitatea Nașterii Domnului

În Seara de Ajun, după ce corul parohiei ne-a ajutat, prin Concertul de colinde, să intrăm și mai mult în atmosfera Sărbătorilor, am participat cu bucurie la Sfânta Liturghie solemnă de Crăciun. La Omilie ni s-a amintit că, de fapt, Crăciunul este ziua de naștere a lui Dumnezeu pe pământ, ziua de naștere a incredibilei iubiri a lui Dumnezeu și am fost îndemnați să ne bucurăm de pace, de lumină, de căldură în suflete și să învățăm să culegem din fiecare Crăciun sfințenie, bunătate, bucurie, înțelepciune, pe care să le împărțim tuturor persoanelor din jurul nostru! Pe 25 decembrie, după Sfânta Liturghie de la ora 9, copiii și tinerii au prezentat o scenetă despre Nașterea Domnului, iar apoi l-au primit pe Moș Crăciun. Bucuria continuă! Chiar dacă ziua de Crăciun s-a încheiat, Pruncul Isus rămâne în inimile noastre, „ieslea” pe care i-am pregătit-o pentru Sărbătoarea Nașterii Sale.

citeste mai mult

Odihna cea veșnică dă-le-o lor, Doamne!

Sâmbătă 3 noiembrie, la ora 11:00, copiii și tinerii care participă în mod obișnuit la Ora de cateheză și cercetașii din parohie, însoțiți de preoții comunității noastre s-au întâlnit la Cimitirul Bellu catolic, la monumentul Eroului Necunoscut, pentru a se ruga pentru cei răposați. Fiind în anul centenar al Marii Uniri, ne-am rugat pentru toți cei care au contribuit la Marea Unire a poporului nostru și pentru eroii neamului nostru care au murit pentru reîntregirea Patriei. Totodată, Părintele paroh i-a îndemnat pe cei prezenți să-i amintească în rugăciune pe cei dragi ai lor care s-au întors în Casa Tatălui, dar să se gândească și la răposații de care nimeni nu-și mai aduce aminte. La această inițiativă devenită deja tradiție, alături de tineri și copii au participat și alți credincioși din parohie care au vrut să se roage pentru răposați.

citeste mai mult

Sărbătoarea familiilor

Duminică, 28 octombrie, în parohia noastră a avut loc Sărbătoarea familiilor, protagoniste fiind cele 20 de familii care au venit în fața altarului pentru a primi binecuvântarea specială la aniversarea a 5, 10, 15, 20, 25, 30, 40, 55 de ani de la încheierea Sacramentului Căsătoriei. Ceremonia a început cu procesiunea solemnă: soții sărbătoriți, în acordurile Marșului Nupțial, au ajuns în fața altarului, așezându-se în primele rânduri, înconjurați de „cununa de fii și de fiice”. La predică, parohul comunității, Părintele Mihai Mărtinaș, i-a felicitat pe soții care au avut curajul să transforme bucuria propriei familii în prilej de sărbătoare pentru întreaga comunitate. Apoi, le-a mulțumit pentru că: „Prezența dumneavoastră aici este o dovadă, o garanţie că sfinţenia şi viaţa de familie la care Dumnezeu îi cheamă pe soţi este posibilă, în ciuda greutăţilor, în ciuda încercărilor. Prezența dumneavoastră aici este o mărturie că viața de familie, căsătoria – chiar dacă nu este în fiecare zi ca în ziua nunții – este posibilă, pentru că este întărită de Sacramentul Căsătoriei. La căsătorie, dându-vă mâna dreaptă şi având Crucea lui Cristos între mâinile voastre, v-aţi făgăduit unul altuia să vă fiţi alături mereu şi nimic să nu vă despartă. Dacă cei doi soţi stau alături şi Cristos rămâne între ei, nimeni şi nimic nu poate să-i despartă”. După predică, a urmat reînnoirea jurămintele de la Căsătorie și Oferirea darurilor, unde s-au prezentat la altar câteva simboluri care se regăsesc în viața de credință a familiilor: crucea, icoana Sfintei Familii, lumânări. La sfârșitul celebrării, fiecare familie sărbătorită a fost felicitată și a primit o amintire. Sărbătoarea a continuat în casa parohială! Fotografii realizate de Bogdan Moisa

citeste mai mult

Ciofliceni - Cu familiile despre Bucuria iubirii

Pe 13 și 14 octombrie, 75 de persoane din parohia noastră au petrecut din nou un sfârșit de săptămână împreună la Mănăstirea Părinţilor Carmelitani Desculţi de la Ciofliceni (Snagov). Scopul a fost acela de a face tot mai mult din Parohia noastră o familie de familii, de a face pași înainte pe drumul formării noastre permanente și de a înainta pe drumul credinței. În acest scop, ne-au venit în întâmpinare cele două meditații pe marginea textului îndemnului apostolic Amoris Laetitia – „Bucuria iubirii”, a Papei Francisc, meditații care au fost prezentate de Pr. Fabian Măriuț, responsabil cu pastorația familiilor în Arhidieceza de București. Apoi, am avut ocazia să participăm la momente deosebite de rugăciune. În Sanctuarul diecezan închinat Maicii Domnului, loc care predispune în mod deosebit la reculegere, am lăudat-o împreună pe Sfânta Fecioară Maria prin recitarea Sfântului Rozariului și prin participarea la procesiunea în cinstea Maicii Domnului și am îngenuncheat în fața Preasfântului sacrament pentru a-l adora pe Isus. Nu au lipsit ocaziile pentru o mai bună cunoașterea reciprocă şi pentru legarea unor noi prietenii; momentele de comuniune; discuţii libere; timpul pentru odihnă. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru tot ce ne-a oferit în aceste zile de har!

citeste mai mult

Sfințirea noilor statui

Pe 7 septembrie, la Liturghia de seară, comunitatea noastră a trăit câteva momente spirituale deosebite. Fiind prima vineri din lună, am reînnoit consfințirea la Inima Preasfântă a lui Isus, moment urmat de Adorația euharistică. Apoi, în cadrul rugăciunii Vesperelor a avut loc sfințirea și expunerea spre venerarea publică a credincioșilor a două statui care înfrumusețează de curând biserica noastră: statuia Preasfintei Inimi a lui Isus și statuia Sfintei Fecioare Maria. Dumnezeu să dăruiască belșug de binecuvântare tuturor celor care au contribuit la procurarea acestor statui.

citeste mai mult

Hramul, sărbătoarea comunității parohiale

Miercuri, 15 august, în Solemnitatea Adormirea Maicii Domnului, într-o atmosferă festivă, de bucurie, comunitatea noastră și-a sărbătorit hramul. Prezența unui număr mare de preoți în jurul altarului, prezența comunității și a oaspeților, biserica frumos împodobită și cântările corului au întregit atmosfera de sărbătoare. Cuvântul de învățătură a fost ținut de Părintele Marius Bănuță, fiu al comunității, hirotonit preot anul acesta, la 29 iunie. Înainte de binecuvântarea finală, părintele paroh, Mihai Mărtinaș, a reînnoit consacrarea comunității noastre la Inima Neprihănită a Mariei, urmată cântecul Toată frumoasă ești Marie, un imn de mulțumire adresat Sfintei Fecioare. Apoi, părintele i-a mulțumit Bunului Dumnezeu pentru frumoasa sărbătoare a comunității noastre, confraților preoți care au fost prezenți la Sfânta Liturghie, tuturor „mâinilor nevăzute” - acele persoane care s-au implicat într-un fel sau altul la buna desfășurare a sărbătorii. Sfânta Liturghie solemnă de hram fost urmată de o agapă, la care au fost invitați toți cei prezenți. Fotografii realizate de Bogdan Moisa

citeste mai mult

PRIMIȚIA PĂRINTELUI MARIUS

Duminică, 1 iulie, la ora 11:00, Părintele Marius Ionuț Bănuță, fiu al comunităţii, a celebrat prima sa Sfântă Liturghie în biserica noastră parohială. În jurul altarului, alături de Părintele primițiant, au fost Pr. Mihai Mărtinaș, parohul comunității noastre; Pr. Andrei Dumitrescu, și el fiu al comunității, care a rostit și cuvântul de învățătură; Pr. Sebastian Lucaciu, care a activat ca vicar în parohia noastră; Pr. Silviu Moșneag, parohul comunității greco-catolice; Pr. franciscan Iulian Robu, verișor al Părintelui Marius. Îi mulțumim bunului Dumnezeu pentru frumoasa sărbătoare de duminică, plină de bucurie, de emoții și de atitudine de recunoștință și de mulțumire.

citeste mai mult

25 DE ANI DE PREOȚIE

Duminică, pe 24 iunie, în cadrul Sfintei Liturghii de la ora 11:00, părintele paroh Mihai Mărtinaș i-a mulțumit Bunului Dumnezeu pentru cei 25 de ani de slujire preoţească. La celebrarea liturgică au participat mai mulți preoți, bucuria fiind sporită de prezența Înaltpreasfințitului Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de București, care a ținut și cuvântul de învățătură. ÎPS Ioan a început predica amintindu-și de ploaia care a căzut cu 25 de ani în urmă asupra Bacăului, acolo unde a avut loc sfințirea de preoți în anul 1993, când au fost hirotoniți și doi preoți pentru Arhidieceza de București: Pr. Mihai Mărtinaș, parohul comunității noastre, și Pr. Daniel Bulai, paroh la Biserica italiană. Plecând de la amintirea acelei ploi, căreia i-a dat o valoare de simbol, și pentru că aniversarea hirotonirii s-a celebrat în Sărbătoarea Nașterii Sf. Ioan Botezătorul - chemat de Dumnezeu să fie înaintemergătorul lui Cristos și să-l arate lumii pe Mielul lui Dumnezeu, Înaltpreasfințitul a subliniat faptul că „Preotului este chemat în orice situație să-l anunțe pe Cristos cel viu, Răscumpărătorul nostru. În orice situație, cu picioarele în apă, ca atunci, sau pe uscat, în alte situații; în stare sufletească bună; în seninătate sau în tristețe; în descurajare sau în voie bună. Pretutindeni și întotdeauna preotul este chemat să-l vestească pe Cristos, Mielul lui Dumnezeu, care ia asupra sa păcatele lumii…. Preotul trebuie să întrețină în gândul Poporului lui Dumnezeu lumina lui Cristos, prezent în toate circumstanțele vieții noastre, în toată existența noastră. […] Și dacă astăzi celebrăm 25 de ani de preoție din viața parohului dumneavoastră, o facem cu gând de recunoștință pentru că Dumnezeu ni l-a dăruit, l-a dăruit Bisericii Sale, vi l-a dăruit vouă, pentru un timp, în această parohie, pentru ca el, asemenea lui Ioan Botezătorul, să fie martor al prezenței lui Cristos în mijlocul nostru, în mijlocul lumii. Îi spun și eu, din tot sufletul, alături de dumneavoastră, mulți ani de-acum înainte, nu numai 25, dar câți va vrea Dumnezeu!” La sfârșitul celebrării liturgice, câteva persoane, în numele comunității, l-au felicitat pe părintele paroh. Aniversarea s-a încheiat în curtea bisericii, cu un alt moment de comuniune fraternă. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru preoții noștri, pentru această sărbătoare deosebit de frumoasă și pentru toate darurile pe care le revarsă asupra comunității noastre!

citeste mai mult

La Snagov, din nou împreună

87 de persoane din parohia noastră au avut ocazia să petreacă ultimul sfârşit de săptămână al lunii mai departe de vacarmul oraşului, într-un loc liniştit, încărcat de spiritualitate, loc care te predispune la rugăciune şi la interiorizare: Mănăstirea Călugărilor Carmelitani Desculți de la Ciofliceni (Snagov), Sanctuarul marian al Arhidiecezei Romano-Catolice de București. Tema întâlnirii – redescoperirea frumuseţii şi a valorii rugăciunii Sfântului Rozariu – a fost prezentată de Părintele paroh, Mihai Mărtinaş, iar Părintele Tarcizio Favaro, călugăr carmelitan, ne-a vorbit despre Scapularul Carmelitan sau Mantia Maicii Domnului. A fost un sfârşit de săptămână deosebit! Ne-am rugat împreună, am participat la Sfânta Liturghie şi la procesiunea în cinstea Sfintei Fecioare, am stat la masă împreună, am vorbit mai mult unii cu alţii, chiar şi microbiştii au avut ocazia să urmărească împreună meciul de sâmbătă seara. Prin toate aceste gesturi, obişnuite, s-ar putea spune, – am încercat să facem un pas înainte în lucrarea noastră ca şi comunitate: să transformăm parohia noastră într-o familie de familii. Şi nu sunt cuvinte goale! Cine vrea să se convingă, data viitoare, adică în luna octombrie când este programată următoarea ieşire la Snagov, se poate alătura celor care şi-au exprimat deja dorinţa să repete această experienţă. Pentru ieşirea la Ciofliceni sunt alese lunile mai şi octombrie pentru că sunt luni închinate în mod deosebit Sfinte Fecioare Maria. Iar parohia noastră, având-o ca Patroană spirituală pe Maica Domnului, se cuvine să o cinstească în mod deosebit.

citeste mai mult

Ziua Bolnavului_Ne bucurăm că vă avem în mijlocul nostru!

Pe 13 mai, când Biserica amintește aparițiile Sfintei Fecioare Maria la Fatima, în parohia noastră a fost celebrată Ziua Bolnavului. Momentul a fost marcat la Sfânta Liturghie de la ora 11:00, când ne-am rugat pentru și împreună cu cei aflați în suferinţă. Aceștia, prin disponibilitatea și bunăvoința unor enoriași din parohie, au fost ajutați să vină la biserică, pentru a participa la acest moment de comuniune. „Ne bucurăm că vă avem în mijlocul nostru. Dumneavoastră, cei aflați în suferință și persoanele născute mai demult, sunteți ai noștri! Faceți parte din marea familie de familii care este comunitatea! Noi, membrii comunității, trebuie să încercăm mereu să creăm legături de iubire şi de solidaritate pentru ca nimeni să nu se simtă singur, ci aproape de Dumnezeu şi parte din marea familie a fiilor săi!”.

citeste mai mult

Prima Sfântă Împărtăşanie – o zi de neuitat

Pe 6 mai, în cadrul Sfintei Liturghii de la ora 11:00, în parohia noastră a avut loc Prima Sfântă Împărtăşanie. În ziua dinaintea evenimentului, cei 24 de copii, care din luna octombrie, duminică de duminică, s-au pregătit pentru acest eveniment important din viața lor de credință, au fost examinați, s-au spovedit, împreună cu părinții lor, și au pregătit sărbătoarea de a doua zi. Pe 6 mai a fost sărbătoarea celor 24 de copii, a familiilor lor, dar şi a întregii comunităţi. În cuvântul de învățătură, părintele paroh i-a îndemnat pe părinți să continue să fie pentru copiii lor exemple de trăire a credinței și să facă front comun cu Biserica, cu preoții și cateheții, pentru educarea religioasă a copiilor, pentru ca împreună să-i ajute pe aceștia să crească frumos, vertical, pregătindu-i să facă față influențelor negative și pericolelor de tot felul pe care le vor întâlni în viață. Cei 24 de copii au animat Sfânta Liturghie citind lecturile, participând la Rugăciunea credincioșilor și la Oferirea darurilor. Prezența familiei, a prietenilor și a comunității care i-a susținut prin rugăciune și i-a înconjurat cu dragoste, atmosfera de sărbătoare, biserica frumos împodobită, darurile primite - au făcut ca această zi să fie una de neuitat, de care protagoniștii sărbătorii, cei 24 de copii, își vor aminti mereu cu drag. Fotografii realizate de Bogdan Moisa

citeste mai mult

Vigilia pascală

Cristos înviat să fie forța noastră!

citeste mai mult

Liturghia Cinei Domnului

În Joia Sfântă, la ora 18.00, în biserica noastră parohială a fost celebrată Liturghia Cinei Domnului. În cadrul celebrării liturgice a avut loc ritul spălării picioarelor a 12 bărbați aleşi dintre membrii comunităţii; ritul aminteşte gestul făcut de Isus însuşi şi semnifică slujirea şi caritatea lui Cristos, care a venit „nu pentru a fi slujit, ci pentru a sluji”. (Mt 20,28). Sfânta Liturghie a fost urmată, până la miezul nopții, de adorație euharistică. Fotografii realizate de Bogdan Moisa

citeste mai mult

Misiuni populare_zile de har

La acest sfârşit de săptămână, Parohia noastră a trăit zile deosebite de har și de întărire în credință, prin Misiunile populare. Tema propusă spre meditare de Părintele Lucian Dîncă a fost: „Cristos a pătimit, a murit și a înviat, după Scripturi” (cf. 1 Cor 15, 3-4). Vineri seară, părintele s-a oprit asupra Pătimirii lui Cristos şi a suferinţelor Sale, legâdu-le de o meditaţie despre păcat, văzut ca iluzie a omului că-şi poate trăi existenţa sa fără Dumnezeu şi a identificat orgoliul ca fiind păcatul de căpătâi, izvorul celorlalte păcate, iar credinţa creştină, calea ce ne ajută să ne vindecăm de păcatul nostru, în particular prin Sacramentul Spovezii. După Sfânta Liturghie, părintele Lucian a rămas la Formarea permanentă a adulţilor, care se desfăşoară în fiecare vineri, şi a răspuns mai multor întrebări legate de viaţa de credinţă. Sâmbătă seară, părintele s-a oprit asupra morţii lui Cristos, pe care a legat-o cu o meditaţie despre iertare, pe care o primim noi în Sacaramentul Spovezii şi care face parte din esenţa Creştinismului: Cristos a murit pentru iertarea păcatelor noastre. Cristos a coborât în adâncul pământului cu păcatul nostru şi a ieşit victorios, transfomrând semnul crucii într-un semn de biruinţă.

citeste mai mult

Duminica bucuriei

Duminica a IV-a din Postul Mare – Duminica Bucuriei – a coincis cu ziua în care ne-am rugat în mod deosebit pentru mamele, pentru femeile din comunitatea noastră. La Sfânta Liturghie de la ora 11, cele care s-au aflat în centrul rugăciunii au animat celebrarea liturgică prin citirea lecturilor, a rugăciunii credincioșilor și prin oferirea darurilor. Înainte de binecuvântarea finală, părintele paroh li s-a adresat în mod deosebit doamnelor prezente, încurajându-le să fie mame devotate și soții credincioase și să urmeze mereu exemplul Sfintei Fecioare, model de credință și de acceptare a voinţei lui Dumnezeu. Apoi, le-a mulțumit pentru implicarea lor în viața de fiecare zi, folosind un fragment din Scrisoarea Papei Ioan Paul al II-lea către femei: „Mulțumire ție, femeie-mamă...; Mulțumire ție, femeie-soție...; Mulțumire ție, femeie-fiică și femeie-soră...; Mulțumire ție, femeie-muncitoare...; Mulțumire ție, femeie-consacrată...; Mulțumire ție, femeie, pentru însuși faptul că ești femeie! Cu percepția care este proprie feminității tale, tu îmbogățești înțelegerea lumii și contribui la adevărul deplin al raporturilor umane”. După Sfânta Liturghie a urmat o agapă, doamnele din parohie bucurându-se de alte momente de comuniune, în care au împărtășit impresii, bucurii, experiențe. Fotografii realizate de Bogdan Moisa

citeste mai mult

copyright©PAROHIA ROMANO-CATOLICĂ ADORMIREA MAICII DOMNULUI,București