Crăciunul este motiv de mare bucurie pentru toți oamenii. Bucuria Nașterii Domnului este trăită din plin și în comunitatea noastră parohială.
În seara de Ajun, înainte de Sfânta Liturghie, corul parohiei, prin colinde sale, i-a ajutat pe cei prezenți să-și predispună sufletele pentru a putea trăi cu o și mai mare bucurie sărbătoarea Crăciunului. Bucuria noastră a fost întregită de faptul că Sfânta Liturghie solemnă din Noaptea de Crăciun a fost prezidată de PS Cornel Damian, Episcop auxiliar de București, care a rostit și cuvântul de învățătură.
La sfârșitul celebrării liturgice, Părintele paroh i-a mulțumim lui Dumnezeu pentru marele dar făcut omenirii – Fiul Său Preaiubit; i-a mulțumit Preasfințitului Cornel pentru că a ales să celebreze Noapte de Crăciun în comunitatea noastră; a mulțumit corului, care ne-a înălțat sufletele spre Dumnezeu; le-a ministranților și tuturor persoanelor care s-au implicat în pregătirea bisericii pentru Solemnitatea nașterii Domnului. Înainte de binecuvântarea finală, Episcopul auxiliar și-a exprimat bucuria de a fi în mijlocul comunității noastre și ne-a îndemnat să rămânem tari în credință!
Ca în fiecare an, în ultima duminică a lunii octombrie, în comunitatea noastră a avut loc Sărbătoarea familiilor. Cu această ocazie, s-au strâns în jurul altarului familiile care anul acesta împlinesc 5, 10, 15.... ani – un număr rotund de ani de la încheierea Sacramentului Căsătoriei și care, cu această ocazie, au dorit să primească binecuvântarea lui Dumnezeu.
Ideea călăuzitoare a sărbătorii de pe 27 octombrie a fost refrenul psalmuluis zilei: „Domnul a făcut pentru noi lucruri minunate”. Astfel, încă de la începutul Sfintei Liturghii, Părintele paroh i-a îndemnat pe cei prezenți la celebrare să se gândească la toate „lucrurile minunate” pe care le-au trăit de-a lungul vieții, să-i mulțumească Domnului și să încerce să găsească în viața de fiecare zi motive de bucurie și de mulțumire.
Ceremonia a început cu o procesiune solemnă. Soții sărbătoriți au intrat în biserică pe acordurile „Marșului nupțial” și s-au așezat în primele rânduri, fiind înconjurați de „cununa de fii și de fiice”.
Pentru că erau prezente multe familii tinere, la predică, după ce a explicat Evanghelia și lecturile zilei, Părintele paroh a încurajat părinții să fie exemple demne de urmat pentru copiii lor, deoarece „copiii se uită și învață din viața voastră, de aceea trebuie să fiți mereu atenți la faptele voastre”. De asemenea, i-a încurajat pe părinți să se roage împreună în familie, alături de copii și pentru copii. „Eu mă rog în fiecare zi pentru dumneavoastră, pentru voi toți, dar este foarte important să vă rugați și voi pentru copiii voștri, pentru că Dumnezeu v-a ales pe voi, părinții, colaboratori la planul Său de transmitere a vieții”. În încheierea cuvântului de învățătură, Părintele le-a adresat tuturor soților un îndemn: „agățați-vă cu putere de Dumnezeu; astfel veți reuși să trăiți frumos viața de familie și să învingeți toate dificultățile. Străduiți-vă să fiți familii model! Mergeți înainte cu credință și curaj! Și nu uitați: „Domnul a făcut pentru noi lucruri minunate”. Să-i mulțumim lui Dumnezeu și să-i dăm slavă!”
După predică, a urmat reînnoirea jurămintele de la Căsătorie și Oferirea darurilor, când au fost prezentate la altar simboluri ce se regăsesc în viața de credință a familiilor: crucea, icoana Sfintei Familii, flori, lumânări.
La sfârșitul celebrării, fiecare familie sărbătorită a fost felicitată și a primit o amintire. Bucuria sărbătorii a continuat cu o agapă, la care au participat soții sărbătoriți și familiile lor!
Fotografii realizate de Bogdan Moisa
În zilele de 5 și 6 octombrie, mai multe persoane din parohia noastră au avut ocazia să petreacă împreună primul sfârşit de săptămână al acestei luni închinate Sfântului Rozariu şi misiunilor, în oaza de linişte şi de pace sufletească, pe care o oferă Sanctuarul marian diecezan „Sf. Fecioară Maria de pe Muntele Carmel” al Mănăstirii Părinților Carmelitani Desculți de la Ciofliceni (Snagov).
Scopul a fost acela de a face tot mai mult din Parohia noastră o familie de familii, de a merge pe drumul formării noastre permanente și de a înainta pe drumul credinței și, de ce nu, al sfințeniei.
În acest scop, ne-au venit în întâmpinare cele două meditații susținute de către Părintele Octavian Enache. În cadrul primei expuneri, „Sfințenia înseamnă să devii lumină”, părintele ne-a prezentat chemarea creștinului de a fi lumină pentru cei din jur și ne-a expus și auto-justificările prin care noi ne sustragem de la chemarea lui Dumnezeu de a fi sfinți așa cum este El.
Cea de a doua prezentare, intitulată „Milostiv ca Tatăl”, a venit în ajutorul celor care doresc să transforme momentele de criză spirituală și de suferință în ocazie de a-l experimenta pe Dumnezeu ca Tată Milostiv, pentru a putea deveni sursă de inspirație pentru semenii lor.
La Sfânta Liturghie de seară, Părintele Octavian a predicat despre discernământ, ca metodă spirituală de a te cunoaște pe tine însuți și de a putea face alegeri bune în viața de zi cu zi.
Deși vremea nu ne-a fost prielnică, nu am renunțat la ceea ce pentru comunitatea noastră este deja o tradiție: procesiunea în cinstea Maicii Domnului. Ne-am adaptat la condițiile meteo și, cu mic cu mare, am participat la procesiunea care s-a desfășurat în curtea interioară a mănăstirii.
Seara s-a încheiat cu o surpriză pregătită de tinerii parohiei, care au organizat un moment de destindere pentru toți cei prezenți.
În aceste zile nu au lipsit ocaziile pentru o mai bună cunoașterea reciprocă şi pentru legarea unor noi prietenii, momentele de comuniune, discuțiile libere; timpul pentru odihnă.
Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru tot ce ne-a oferit în aceste zile de har!
Francisca Enache
Joi, 15 august, în Solemnitatea „Adormirea Maicii Domnului”, parohia noastră a celebrat hramul comunității.
Sărbătoarea a fost pregătită printr-un program intens de rugăciune: cu trei zile înainte de hram, credincioșii comunității au participat la Sfânta Liturghie, la o zi de Adorație euharistică și la rugăciunea integrală a Sfântului Rozariu.
Sfânta Liturghie solemnă de hram – care a fost transmisă pe Angelus TV, postul catolic de televiziune – a fost celebrată la ora 18:00 și a adunat în jurul altarului mai mulți preoți din București, diecezani și călugări. Celebrarea a fost prezidată de Pr. Emil Diac, paroh al Parohiei „Regina Sfântului Rozariu” (Popești-Leordeni), iar cuvântul de învățătură a fost rostit de Pr. Dr. Francisc Ungureanu, Director Angelus TV.
Membrii comunității au participat în mod activ la celebrarea liturgică prin citirea lecturilor, a invocațiilor de la Rugăciunea credincioșilor, purtând darurile la altar la momentul Oferirii darurilor.
Corul „Ave Maria” al Parohiei noastre a pregătit cu perseverență și evlavie cântările Sfintei Liturghii, care au inclus și „Missa Beatae Virginis Mariae”, o lucrare nouă a compozitorului contemporan Michel Wackenheim. Această missă - aflată la prima audiție în România - predispune la interiorizare, îndeamnă la rugăciune și contemplare, favorizând aprofundarea tainei acestei sărbători.
Înainte de binecuvântarea finală, Părintele paroh, Mihai Mărtinaș, a reînnoit Consacrarea comunității la Inima Neprihănită a Mariei, apoi cei prezenți s-au rugat pentru obținerea Indulgenței plenare, cu ocazia hramului.
O parte dintre enoriașii parohiei noastre au ales să petreacă ultimul sfârşit de săptămână al acestei luni – 25 și 26 mai – departe de agitația orașului, într-o oază de liniște, loc ce te predispune la rugăciune şi la interiorizare: Mănăstirea Călugărilor Carmelitani Desculți de la Ciofliceni (Snagov), Sanctuarul marian al Arhidiecezei Romano-Catolice de București.
Cele două relatări pe baza cărora cei prezenţi au avut ocazia să mediteze – „Fecioara Maria văzută prin ochii evreilor antici” și „Maria, noua Evă” – au fost urmate de discuții, în cadrul cărora s-au adus lămuriri, completări, explicații sau, pur și simplu, s-a dat mărturie despre prezența maternă a Sfintei Fecioare și despre mijlocirea Ei în viața atâtor oameni.
Momentele de comuniune, rugăciunea făcută împreună, participarea la Sfânta Liturghie, faptul de a sta la masă alături de persoane pe care, în mod obișnuit, le întâlnești doar la biserică – toate acestea au consolidat relaţiile interumane și au sporit mulțumirea apartenenței la o comunitate parohială.
Surpriza făcută unei tinere mămici care-și serba ziua de naștere a adus un plus de bucurie celor prezenți.
Nici de data aceasta, din programul spiritual nu a lipsit procesiunea în cinstea Sfintei Fecioare, în jurul mănăstirii, pe timpul căreia s-au cântat cântece mariane.
Următoarea ieşire la Snagov este programată pentru primul sfârșit de săptămână al lunii octombrie. Sunt alese lunile mai şi octombrie, luni închinate în mod deosebit Sfinte Fecioare Maria, deoarece parohia noastră, având-o ca Patroană spirituală pe Maica Domnului, se cuvine să o cinstească în mod deosebit.
Scopul acestor zile petrecute împreună este acela de a ne cunoaște mai bine, de a înainta în viața de credință și împreună s-o lăudăm pe Sfânta Fecioară Maria chiar în Sanctuarulul marian diecezan.
Atmosferă de sărbătoare, emoții, bucurie, chipuri fericite și zâmbitoare – sunt doar câteva cuvinte ce pot descrie atmosfera de duminică, 12 mai, când 30 de copii din parohia noastră l-au primit pentru prima dată în inimile lor pe Isus.
Evenimentul a fost încununarea celor șapte luni de pregătire, pe care copiii au parcurs-o pentru acest moment deosebit din viața lor de credință. Sâmbătă, în ziua anterioară evenimentului, copiii, alături de părinții lor, s-au spovedit și apoi au pregătit sărbătoarea de a doua zi.
Duminică, în cuvântul de învățătură, părintele paroh i-a îndemnat pe părinţi să fie exemple de trăire a credinței, să se roage, să participe la Sfânta Liturghie împreună, fiind astfel exemple pentru copiii lor în ceea ce privește trăirea credinței și să nu uite să se ocupe și de formarea religioasă a acestora.
Cei 30 de copii au animat Sfânta Liturghie citind lecturile, participând la Rugăciunea credincioșilor și la Oferirea darurilor.
Ziua de duminică a fost prilej de bucurie pentru întreaga comunitate. De aceea, îi mulțumim bunului Dumnezeu pentru acest dar și tuturor persoanelor care prin dăruirea lor au făcut din această zi o sărbătoare deosebit de frumoasă.
„Aceasta este noaptea care acum, în toată lumea, îi aduce din nou la har şi-i uneşte cu sfinţii pe cei care cred în Cristos, după ce au fost smulşi din stricăciunea lumii şi din întunericul păcatului.
Aceasta este noaptea în care Cristos, rupând lanţurile morţii, se înalţă biruitor din adâncuri. …” (din Preconiul pascal sau Vestirea solemnă a Învierii).
Fotografii realizate de Bogdan Moisa
Vineri, sâmbătă și duminică – pe 15, 16 și 17 martie, în parohia noastră au avut loc Misiuni populare, cu tema „Lacrimi de bucurie”. Predicator a fost Părintele Petru Beșleagă, din Dieceza de Iași, Decanatul de Bacău.
Vineri și sâmbătă, programul spiritual a început la ora 16:30, cu Coronița Milostivirii lui Dumnezeu, urmată de Rozariul Marian; apoi, la 17:25, cei prezenți au meditat Calea Sfintei Cruci, iar la ora 18:00, au participat la Sfânta Liturghie, cu predică specială pentru Misiuni. Duminică, predici speciale de misiuni au fost rostite în cadrul Liturghiilor de la orele 8:00 și 11:00.
În cele trei zile de Misiuni, ce au avut ca scop pregătirea credincioșilor din parohia noastră pentru Solemnitatea Învierii, Părintele predicator i-a invitat pe toți să-și deschidă inimile, pentru a se lăsa atinși de cuvântul lui Dumnezeu. Predicile părintelui au vorbit despre lacrimile care izvorăsc din „bucuria de a se căi; din bucuria de a ierta; din bucuria de a te ruga; din bucuria de a iubi”. Folosindu-se de exemple relevante, i-a ajutat pe cei prezenți să (re)descopere bucuria care izvorăște dintr-o căință sinceră, ce umple inima omului după ce primește iertarea lui Dumnezeu, în sacramentul Spovezii și i-a îndemnat să ceară darul lacrimilor pentru propriile greșeli. Bucuria de a ierta a fost prezentată ca rod ce izvorăște din depășirea neînțelegerilor, a disputelor cu ceilalți și din reluarea relațiilor de bună înțelegere. Bucuria de a te ruga izvorăște din rugăciunea unei inimi smerite, rugăciune ce trebuie să se înalțe către Domnul cu credință și speranță.
- duminica și în sărbătorile de poruncă: la orele 8.00; 9.00; 11.00; 18.00
Sfântul Rozariu:
- în fiecare seară, la 17.25
- duminica, la orele 10.25 și 17.25
Adorație Euharistică:
- În fiecare dimineață, între 7-7.50, adorație în tăcere în fața Preasfântului Sacrament.
- joia, după Liturghia de seară, ne rugăm și facem adorație pentru ispășirea păcatelor și repararea ofenselor aduse Inimii lui Isus și Inimii Mariei. În fiecare săptămâna, așezăm în centrul rugăciunii o categorie de vârstă. Astfel, ne rugăm pentru copiii, tinerii, persoanele adulte, familiile, vârstnicii din Parohia noastră!
- în fiecare primă vinere din lună, după Liturghia de la 18.00
Catehezele:
- SÂMBĂTA: la ora 11.00, clasele I – IV și clasele V – VIII.