PAROHIA ROMANO - CATOLICĂ ADORMIREA MACII DOMNULUI BUCURESTI

Actualitate 2020

Actualitate 2019

Actualitate 2018

Actualitate 2017

Actualitate 2016

Actualitate 2015

Actualitate 2014


Crăciunul înseamnă Cristos în inimile noastre

Crăciunul, Solemnitatea Nașterii Domnului, este prilej de mare bucurie pentru toți creștinii. Iar anul acesta, poate mai mult ca altădată, s-a simțit dorința oamenilor de a participa la celebrările liturgice, pentru a putea trăi cu adevărat bucuria Nașterii lui Cristos și, poate, pentru a simți mângâierea sufletului la sfârșitul unui an care nu a fost tocmai ușor. Sfânta Liturghie solemnă din seara de Ajun a fost celebrată de cei doi preoți ai parohiei: Pr. Mihai Mărtinaș și Pr. Viorel Cuș. Înainte de Liturghie, corul parohiei, prin colindele interpretate, i-a introdus pe cei prezenți în atmosfera de sărbătoare. La Omilie, Părintele paroh le-a reamintit tuturor că „Nașterea Domnului - Crăciunul - nu trebuie celebrată doar pe 25 decembrie, ci în fiecare zi, deoarece Crăciunul înseamnă ieslea inimilor noastre cu Pruncul în ea; și acest lucru trebuie să fie în fiecare zi. Crăciunul înseamnă Cristos în inimile noastre! Trebuie să încercăm să trăim bucuria Nașterii Domnului în inimile și în viețile noastre, în fiecare zi din an!”. Bucuria Crăciunului să fie în fiecare zi! Iar Cel a cărui naștere o celebrăm de Crăciun să fie mereu prezent în inimile și în viețile noastre!

citeste mai mult

Sărbătoarea familiilor

Este deja o tradiție în parohia noastră ca în ultima duminică a lunii octombrie să se celebreze Sărbătoarea familiilor. Și este foarte frumos atunci când familiile aleg ca bucuria lor să fie prilej de sărbătoare pentru marea familie de familii, care este comunitatea parohială. Astăzi, 9 familii au ales să-și reînnoiască în fața altarului jurământul din ziua căsătoriei. Au fost sărbătorite familii cu 5 până la 35 de ani de căsătorie. Ceremonia a început cu o procesiune solemnă în cadrul căreia soții sărbătoriți, în acordurile Marșului nupțial, au intrat în biserică și, înconjurați „de cununa de fii”, s-au așezat în primele bănci. La predică, Părintele paroh a spus că aniversarea căsătoriei trebuie să fie un moment important în viața soților, în acest sens amintind celălalt sacrament al slujirii, Preoția: așa cum preoții, o dată pe an, în Joia Sfântă, își reînnoiesc făgăduințele din ziua în care au fost sfințiți preoți, la fel și soții ar trebui să-și amintească jurămintele din ziua căsătoriei. Și, referindu-se tot la cele două sacramente ale slujirii, preluând cuvintele Fericitului Vladimir Ghika, a spus: „Căsătoria este un sacrament care, ca şi Preoția, se reînnoiește în fiecare zi. Este o stare prin care bărbatul şi femeia pot ajunge la sfințenie, fiind pur şi simplu un soţ bun şi o soţie bună. În căsătorie, ca şi în preoţie, harurile nu se primesc toate deodată, ca în cazul celorlalte sacramente, ci se acordă de-a lungul zilelor, după nevoi. De aici decurge necesitatea pentru soţi de a le cere zilnic de la Domnul.”. După predică, soții sărbătoriți și-au reînnoit făgăduințele de la căsătorie și au primit binecuvântarea specială pentru această ocazie. La sfârșitul celebrării liturgice, soții sărbătoriți au primit un dar simbolic și o diplomă aniversară.

citeste mai mult

Prima Sfântă Împărtășanie

Și în acest an - sau poate mai ales în acest an - sărbătoarea Primei Sfinte Împărtășanii a fost mult așteptată, deosebit de frumoasă și încărcată de emoții. Pregătirea pentru acest eveniment a început în luna octombrie a anului trecut, iar pe 10 mai trebuia să aibă loc sărbătoarea. Din motive lesne de înțeles, totul a fost amânat. Dar pentru că orice lucru început trebuie dus la bun sfârșit, sâmbătă, 3 octombrie, în cadrul unei Sfinte Liturghii solemne concelebrată de preoții comunității: Pr. paroh Mihai Mărtinaș și Pr. Viorel Cuș, vicar parohial, 26 de copii din comunitatea noastră l-au primit pentru prima dată pe Isus în inimile lor. Nimic nu a umbrit bucuria copiilor și a familiilor lor. Soarele prietenos de început de octombrie, biserica împodobită, cântările corului, în sintonie cu evenimentul – toate acestea au făcut ca sărbătoarea Primei Sfinte Împărtășanii să fie una deosebit de frumoasă.

citeste mai mult

15 august_Sărbătoarea hramului

Sâmbătă, 15 august, în Solemnitatea Adormirea Maicii Domnului, comunitatea noastră și-a sărbătorit hramul. Sărbătoarea a adunat în jurul altarului mai mulți preoți din București, iar bucuria a fost sporită de prezența în mijlocul comunității a PS Cornel Damian, Episcop Auxiliar de București, care a prezidat Sfânta Liturghie. Cuvântul de învățătură a fost ținut de Părintele Andrei Dumitrescu. Înainte de încheierea Sfintei Liturghii, Părintele paroh Mihai Mărtinaș a citit rugăciunea de consacrare a comunității noastre la Inima Neprihănită a Mariei; apoi, cei prezenți au intonat „Toată frumoasă ești, Marie” și s-au rugat pentru obținerea Indulgenței plenare. În cuvântul de final, PS Cornel a mulțumit pentru invitația de a participa la hramul comunității „Adormirea Maicii Domnului”, și-a exprimat bucuria de a fi în mijlocul comunității noastre și i-a îndemnat pe cei prezenți să o ia ca exemplu de trăire a credinței pe Sfânta Fecioară Maria, care a fost înălțată şi glorificată cu trupul şi sufletul la cer. Apoi, amintind că pe 15 august este și ziua de naștere a ÎPS Aurel Percă, le-a amintit celor prezenți să se roage pentru Păstorul Arhidiecezei. Părintele paroh i-a mulțumit Bunului Dumnezeu și Sfintei Fecioare pentru frumoasa sărbătoare a comunității noastre, PS Cornel pentru că a răspuns invitației de a fi în mijlocul comunității, preoților concelebranți, corului și tuturor persoanelor care s-au străduit într-un fel sau altul pentru ca hramul să fie o sărbătoare frumoasă. Sfânta Liturghie de hram s-a încheiat cu binecuvântarea solemnă. Fotografii realizate de Bogdan Moisa

citeste mai mult

Vizita pastorală a ÎPS Aurel în Parohia noastră

Duminică, 19 ianuarie, am avut bucuria de a fi comunitatea parohială în care noul Arhiepiscop Mitropolit al Arhidiecezei Romano-Catolice de București, Înaltpreasfințitul Aurel Percă, a făcut prima sa vizită pastorală, unde a prezidat Sf. Liturghie de la ora 11.00. În jurul altarului s-au aflat Pr. Mihai Mărtinaș, parohul comunității noastre; Pr. Gabriel Popa, Secretar eparhial; și Pr. dr. Emil Moraru, Prodecan la Facultatea de Teologie Romano-Catolică București. La începutul celebrării liturgice, Arhiepiscopul și-a exprimat bucuria de a fi în mijlocul comunității noastre, „adunate pentru a se hrăni din cuvântul lui Dumnezeu” și i-a îndemnat pe cei prezenți să se roage împreună pentru „întreaga comunitate, pentru părintele paroh, pentru părintele vicar, pentru copii, tineri, familii și pentru cei aflați în suferință”.

citeste mai mult

copyright©PAROHIA ROMANO-CATOLICĂ ADORMIREA MAICII DOMNULUI,București